En av de viktigaste pusselbitarna i min personliga utveckling

03.07.2022

Nu skall jag dela med mig av en av de viktigaste pusselbitarna i min egen personliga utveckling. Denna insikt har varit så viktig och avgörande för mitt välmående och mitt sätt att se mig på själv, mina relationer och min omgivning.

Jag har insett och förstått att ingen eller ingenting kan få mig att må bra eller dåligt så länge jag tillåter det. Jag kan inte påverka allt det som händer i världen och människor runt omkring mig, jag kan inte påverka vad de gör och inte gör. Men jag kan påverka vad jag själv tänker om det som händer och sägs och då också vad jag känner. Med andra ord så kan jag välja hur jag tolkar det som händer runt mig.

Regnar det en dag så är det ju inte regnet som är problemet utan mina tankar om att det är dåligt eller tråkigt när det regnar. Skiner solen så är det mina tankar om att jag blir lycklig när solen skiner som gör att jag mår bra. Det vill säga att det inte är solen som gör mig lycklig utan min tanke om solen.

I min relation har jag förstått att det inte är min sambo som bär ansvaret om jag skall må bra och vara lycklig utan det är jag själv. Jag kan inte överlåta till någon annan att ta ansvaret över om jag skall vara lycklig eller ej. Givetvis måste vi ha respekt för varandra och både ge och ta men det är jag som är ansvarig för mina egna tankar och känslor i relationen, jag bär ansvar för vad jag ger de olika delarna för mening. Då är det upp till mig att välja vad jag vill fokusera på och vad som är viktigt för mig. Jag kan välja att irritera mig över vissa delar eller så väljer jag andra delar som är bra för mig. Att ge mening till det som ger mig energi, det som gör att jag känner mig älskad och som gör mig lycklig.

Detta gäller ju i alla mina relationer jag har med min familj, mina vänner och mina relationer på arbetet.

Det gäller även när jag tex kör bil eller när jag står i kö på ICA. Då kan jag inte påverka det som händer runt mig. Men jag kan välja vad jag tänker om det som händer och då också vilka känslor jag har.

Jag vill inte lägga mitt välmående i händerna på andra och begära att alla skall följa mina regler och tankar. Detta kommer inte att hända utan jag måste själv välja vad jag ger de olika delarna för mening och vad jag vill fokusera på.

Genom denna insikt har jag blivit mycket starkare och kan se saker ur nya perspektiv. I relationer bestämmer jag själv vad som är ok för mig och jag styr mina egna tankar och känslor vilket gör mig mindre sårbar

Det är viktigt att när jag hamnar i tankar som är negativa så behöver jag stanna upp och tänka. Hur vill jag fokusera på det här? Om jag hamnat fel i min tanke byter jag fokus och lägger värde på det som är viktigt istället. Det var till en början svårt att stanna upp och tänka till men efter hand så blev detta en vana.

Att tänka så här har varit mycket bra för mig och jag har verkligen utvecklats som person.

Jag delar med mig av detta då jag hoppas att det kan ge insikter till fler personer