Semester och olika viljor!

06.07.2022

Snart börjar semestern och det är så underbart, man har den där fantastiska känslan i kroppen och man känner sig fri för en stund.

Du tar ett samtal med din familj / kompisgäng om vad ni skall hitta på men genast försvinner den där härliga känslan du hade, alla vill göra olika saker. Det känns inte som att det går att kompromissa i dagsläget.

Du vill ju åka till den där ön med de fina klipporna och den härliga restaurangen vid vattnet. Någon annan vill hyra stuga vid ett sommarland, någon vill till storstaden och shoppa,  medans någon vill sitta inne och spela datorspel. Det är olika viljor som skall samsas och alla är så inne på sina förslag att det tar stopp i diskussionen.

För att inte hamna i ett läge som skapar irritation utan att ni samtalar så kommer här en övning som ni kan testa. Tillsammans skapar ni förutsättningar för en härlig semester där alla deltar och känner lust.

Samla alla tillsammans t ex runt ett bord, eller om ni inte är tillsammans kan ni göra övningen digitalt. Ta fram papper och penna eller dokumentera digitalt.

  1. Alla får skriva ned 1-2 förslag som dem vill göra på semestern, för dem som inte kan skriva kan man rita istället.
  2. Samla ihop alla förslag.
  3. Nu tar ni ta upp ett förslag åt gången och personen som skrivit förslaget får redogöra varför det är viktigt dem och övriga i familjen/gruppen. 

Ställ följande frågor till personen

  • Varför är det viktigt för dig att göra denna aktivitet?
  • Vad skulle övriga familjen/gruppen få ut av aktiviteten?
  • Hur skulle vi kunna utforma aktivitet så att alla blir nöjda?

Ta en gemensam diskussion i familjen/gruppen

  • Hur skulle vi kunna göra denna aktivitet ännu bättre så att alla fick en superhärlig upplevelse?

  4.     Nu kan ni rösta på det förslag som ni anser är bäst och räkna samman rösterna. Om              ni inte vill rösta kan ni i samförstånd komma fram till det eller de förslag som ni vill              genomföra.. 

När ni gått igenom alla förslag har ni förhoppningsvis kommit fram till nya härliga idéer som er familj eller ert gäng är sugna på att göra tillsammans.

Denna övning passar också bra att göra om man skall hitta på en aktivitet eller resa med t ex kompisgänget eller kanske om man skall ha en aktivitet på arbetet eller i föreningen.

Lycka till och trevlig semester!