Mina tankar och känslor

24.05.2024

Mina tankar och känslor

För mig har det alltid varit lätt att fastna i små som stora frågeställningar. Jag funderar mycket analyserar situationer och funderar och funderar igen. Detta ger mig olika känslor som jag lägger in och som påverkar hur jag agerar och då också vilket resultat jag får.

Då detta ibland skapar dåliga beslut så har jag försökt att sätta mig in i hur jag kan hantera det på ett nytt sätt.
Resultat i en frågeställning får jag antigen om jag agerar eller inte. Man får ju ett resultat även då man inte agerar.
Den handling jag gör är oftast beroende på hur jag känner inför situationen. Förmodligen hanterar jag den på olika sätt beroende på om jag är arg, ledsen, glad, motiverad, omotiverad, oinspirerad, osäker eller säker. Mina olika känslor, sinnesstämningar påverkar i allra största grad hur jag hanterar situationen och vilket resultat jag får. Mina känslor finns med mig hela tiden.

Men vad är det då som ligger till grund för mina känslor? Jag skulle säga att det finns en enda sak som skapar känslor.
Det är inte vår omvärld, vår partner, våra barn, våra vänner, vår chef, våra kollegor, vår ekonomi. Det är inget i vår omvärld som skapar känslor i vår kropp.
För allt är neutralt tills vi ger det en tanke, en mening.

Jag menar på att det kan hända saker omkring oss som är allvarliga och hemska men vi lägger lite eller ingen notis om det. Det är våra tankar om det som händer som är avgörande. Det kan å andra sidan hända något litet, kanske att vi får en blick av någon och lägger då in tankar i detta och på så sätt får vi en massa olika känslor (tex osäkerhet, ilska, skam, förlägenhet, glädje, motivation, kärlek).

Det jag förstått är att det är mina tankar om saker som händer som skapar känslor i min kropp. Mina tankar styr hur jag känner och utifrån det så agerar jag oftast, och utifrån det så får jag ett resultat.

Min tanke – ger en känsla – som jag agerar efter – som ger ett resultat.

Vad lär jag mig då av detta? Jo, vill jag få till en förändring som är medveten behöver jag fundera när jag står inför ett problem eller situation. Vad handlar det här om. Hur vill jag tänka här? Annars är risken att mina känslor tar över.

Det kan tex handla om att:

  • Jag kan tänka att jag klarar av någonting, då kommer jag ha med mig en känsla (tex glädje, engagemang, motivation, säkerhet) att jag klarar av situationen/problemet och jag tar då beslut och agerar på ett sätt som gör det möjligt att jag verkligen fixar det.
  • Jag kan också i tanken tänka att jag inte fixar det här - Det blir då svårare för mig att hantera situationen, jag kommer att ha negativa känslor (tex oro, osäkerhet, ilska, skam) inför det jag skall göra. Resultatet kommer då bli därefter.

Genom att vara medveten om att mina tankar styr och ger mig olika känslor så har jag möjlighet att påverka resultatet av mina handlingar. Denna medvetenhet ger mig goda förutsättningar att må bra och ta beslut därefter. 

Samtalscoach Anna Josephson